Domotica wat is het eigenlijk?

Domitica (ook genaamd domotica, in het Nederlands huisautomatisering)
Domotica staat eigenlijk voor het bedienen van je Huis. Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van Domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren (schakelaars) door tussenkomst van een processor of controller of computer. Domotica is de mogelijkheid van automatisering toegepast op een woning, pand, winkel, gebouw, urbanisatie, noem ze allemaal maar op.

Maar Domotica stopt niet bij deze Elektronische toepassingen.

Domotica is meer, veel meer, denk bijvoorbeeld aan Zonne energie, Zonne boilers, controle van al deze systemen op afstand, en dus ook preventieve signalering en besturing. Volgende stap is het monitoren van bijvoorbeeld je ouders of familie, contact via het systeem na een melding, mogelijkheid van toegang via het systeem in geval van nood. En dan zijn ook de leuke toepassingen niet vergeten, vanuit de auto of trein alvast de verwarming een graadje hoger zetten, of de koffie is al klaar als je thuis komt.
De mogelijkheden zijn eindeloos…

Mogelijkheden

Het kunnen relatief eenvoudige opstellingen zijn, zoals de winkeldeur die automatisch opent en sluit als men ze nadert, of de verlichting van de hal die automatisch aanflitst als er aangebeld wordt.

De meeste toepassingen vindt men in de keuken en de badkamer evenals voor comfort, veiligheid en efficiënt energiegebruik.
Typische toepassingen zijn :

  • verwarming
  • airconditioning (HVAC).
  • verlichting

Comfort

Temperatuursensors bedienen de verwarming / airconditioning per plaats al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen en of dieren.
De verwarming in het buitenverblijf aanschakelen via GSM
Openen van de poort via GSM
Als u het huis verlaat gaat de verwarming op nachtstand.
Instellen van een bepaalde sfeer.
De ramen automatisch laten sluiten (na ingestelde tijd, afstandsbediening, temperatuur enz.)

Veiligheid

Parlofonie met camera en beeldscherm die doorschakelt naar de gsm.
Inbraakalarm per telefoon of SMS naar bewakingscentrale of politie.
Brand- of rookalarm naar bewakingscentrale
Bewakingscamera’s voor particulier gebruik
Ramen automatisch laten openen bij CO-alarm

Klimaatregeling

Verwarming en airconditioning (HVAC).
Temperatuursensors bedienen de verwarming / airconditioning per plaats al naargelang het uur van de dag en al naargelang de aanwezigheid van personen eventueel gedetecteerd door naderingsschakelaars.
Dezelfde temperatuursensors kunnen ook instaan voor neerlaten en optrekken van zonneschermen en rolluiken al naargelang het uur, de aanwezigheid of afwezigheid van personen en de inval van licht.
Ramen laten zich individueel, in een klein of groter netwerk bedienen en automatisch openen en sluiten (TipTronic), bediend door een tijdslimiet, CO2-melder, afstandbediening, temperatuur etc.
De verwarming in het buitenverblijf aanschakelen via GSM
De temperatuur via een domotica-paneel hoger of lager zetten.

Verlichting

Sensoren ontsteken de verlichting als een persoon in de buurt komt en doven ze als er niemand meer is.
Elektronische dimmers om de sterkte van de verlichting aan te passen aan de behoefte
Als u het huis verlaat gaan alle lichten uit en de verwarming op nachtstand.
Als u gaat slapen: met één schakelaar gaan alle lichten uit.
Instellen van een bepaalde sfeer. Vb :
– Romantische sfeer: weinig licht en romantische muziek.
– Werksfeer: veel licht en geen muziek
– Leessfeer: veel licht op een bepaalde plaats en rustige muziek.

Efficiënt energieverbruik

Tijdsinstelling doet bepaalde apparaten (wasautomaat, koffiezetten, sauna…) op het juiste moment opstarten.
Door stroomvreters zoals de vaatwasmachine en wasmachine alleen in de daluren tegen een voordelig tarief te laten draaien.
Door bepaalde stopcontacten te deactiveren als u de woning verlaat.
Zwembadstofzuiger treedt in werking als er een bepaalde graad van vervuiling is bereikt en/of start minstens eenmaal per week.
Bij het openzetten van een raam de verwarming in die kamer automatisch omlaag laten gaan.

Beveiliging

Het openen en sluiten van sloten door personen met de gepaste sleutel, bijvoorbeeld een RFID-tag en registratie welke personen zich waar en wanneer bevinden, in het bijzonder openen en sluiten van garagepoorten.
Parlofonie, al dan niet met camera en beeldscherm welke doorschakelt naar de gsm.
Inbraakalarm hetzij met licht en geluid, hetzij per telefoon of SMS naar bewakingscentrale of politie.
Brand of rookalarm met geluid of telefoon naar brandweer of bewakingscentrale of in werking stellen van sprinkler op basis van rookmelders,
Bewakingscamera’s voor particulier gebruik

Telecommunicatie en informatie

Vlakke wandschermen waarop televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie te zien zijn. Het voordeel bestaat erin, dat één duur scherm van hoge kwaliteit op de meest geschikte plaats van de kamer kan dienen voor alle video toepassingen
Audio: geluidsboxen waarop radio, televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie, telefoon te horen zijn. Het voordeel bestaat erin, dat één stel dure geluidsboxen van hoge kwaliteit op de optimale plaatsen van een kamer kunnen ingewerkt worden voor alle audio toepassingen.
Koppeling van het domotica systeem aan het internet. Hierdoor kunt u van op afstand inloggen in uw huis.
GPS verbinden aan een persoon met een functiestoornis.

Sanitair

Waterkranen die openen bij nabijheid van handen en sluiten bij wegtrekken ervan. Dit biedt hygiënische voordelen: niemand hoeft met schoon gewassen handen een kraan dicht te draaien die voordien met vuile handen geopend is. Het voorkomt ook waterverspilling als een kraan zou blijven lopen. Automatisch doorspoelen van toilet of urinoir en eventueel reiniging van de toiletbril als de gebruiker is opgestaan. Thermostatische mengkraan voor bad of douche, die dus water van instelbare temperatuur afgeeft. Voorkomen van legionellabesmetting door automatisch spoelen van de tappunten.

Overige

Mobiliteitsbewaking m.b.v. bewegingssensoren en/of camera’s; daarmee kan automatisch bepaald worden dat een bewoner hulp nodig heeft na bv. een ongeval in huis. Dit vindt vooral toepassing in woningen voor ouderen.