Jetpack

Home / Nieuws / Plugins / Jetpack
Jetpack

Hoe zou je ervan vinden om een aantal gave en bruikbare premium functies voor jouw WordPress website te hebben?
Geinteresseerd? En wat als deze aanvulling op jouw WordPress website je helemaal niets kost ?
Geen addertje, geen lite versie, gewoon volledig beschikbaar, ok op een enkele optie na maar daar praat je dan over kosten makende uitbreidingen. Ik heb het dan over de Jetpack functies zoals email abonnementen voor wanneer er nieuwe berichten of reacties op jouw website worden geplaatst, de mogelijkheid om reacties te geven via Twitter of Facebook, een mobiele versie van jouw website of het automatisch delen van jouw berichten via verschillende sociale netwerken, statistieken, Monitor functies, CDN, automatisch delen op Sociale Media en nog veel meer….

De Jetpack plugin zorgt ervoor dat je van alle bovenstaande functies gebruik kunt maken voor jouw WordPress website, naast de eerder genoemde functies zijn er nog meer functies waarvan je gebruik kunt maken. Met de Jetpack plugin zorg je ervoor dat je de competitie aan kunt gaan met jojouw favoriete blog en niejouwssites. In deze blog leg ik in 3 stappen uit hoe je gebruik kunt maken van de Jetpack plugin, welke functionaliteiten ik het meeste toepas en waarom jij ook gebruik zou moeten maken van de Jetpack plugin.

Stap 1 : Inschrijven op WordPress.com

Jetpack is gekoppeld aan WordPress.com en biedt hierdoor een basis voor alle verschillende functionaliteiten. Wanneer deze koppeling met WordPress.com er niet zou zijn dan zou je de gehele technische infrastructuur op de achtergrond van jouw website zelf moeten inrichten, dit is tijdrovend en te duur om te ontwikkelen.

De eerste stap om de Jetpack functies aan jouw WordPress website toe te voegen is een account aanmaken op WordPress.com. Je hebt misschien al een WordPress.com account wanneer je al een blog hebt of Akismet voor jojouw website hebt geïnstalleerd. Is dit het geval, dan kunt je deze stap overslaan. Is dit niet het geval, ga dan naar http://wordpress.com en klik op de “Get Started” button. Ik raad je aan om je alleen aan te melden voor een gebruikersnaam.

Hou jouw gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand, deze heb je nodig bij de volgende stap.

Stap 2 : Installeer en activeer de Jetpack plugin

Navigeer naar jouw WordPress Dashboard –> Plugins –> Nieuwe plugin. Zoek naar “Jetpack” en installeer de Jetpack by WordPress.com plugin.

Op het moment dat je de plugin hebt geïnstalleerd, moet je deze activeren en zie je een banner bovenaan de pagina verschijnen. Deze banner vraagt of je een connectie wilt maken tussen Jetpack en WordPress.com. Klik op “Verbind met WordPress.com” en log in met behulp van jouw inloggegevens uit stap 1.

Wanneer deze connectie is gemaakt, wordt je teruggestuurd naar de Jetpack opties binnen jouw CMS.

Stap 3: Activeer en configureer de modules die je wilt gebruiken

Het uitgebreide aanbod aan opties lijkt in het begin overweldigend, in dit hoofdstuk leg ik uit hoe je de verschillende modules kunt activeren en configureren.

Elke functie die binnen de Jetpack plugin wordt toegestaan, bestaat uit individuele modules. Elke optie binnen de instellingen pagina van Jetpack is een module. Je kunt de modules individueel activeren zodat je zelf de controle heeft over welke modules je nu juist wel en juist niet wilt gebruiken. Door op de “Leer meer” button te klikken krijg je meer informatie over de desbetreffende module.

Als je een module wilt gebruiken ga je met de muis naar de betreffende optie en klik je op “Activeren”. Op het moment dat je een module hebt geactiveerd wordt de knop vervangen door “Configureren”, nu kun je de instellingen van de module wijzigen.

Tip: de module instellingen worden vaak toegevoegd aan de bestaande WordPress instellingen. Bijvoorbeeld, de Jetpack Comments module instellingen worden toegevoegd aan de bestaande Instellingen –> Reacties pagina.

Mijn favoriete Jetpack modules

Aangezien er zo veel verschillende Jetpack modules zijn om toe te passen, leek het mij een goed idee om mijn favoriete modules met jou te delen. Hieronder een overzicht:

Abonnementen
De Jetpack abonnementen module is de simpelste manier om ervoor te zorgen dat jouw website volgers een melding via email ontvangen wanneer er nieuwe berichten of reacties zijn geplaatst. Jouw volgers krijgen de optie om in te stellen hoe vaak en wanneer ze een melding ontvangen via email. Ook kunnen ze gemakkelijk op de hoogte blijven van discussies en nieuwe reacties op jouw website.

Het enige nadeel van deze fantastische module is het gebrek aan aanpassingsmogelijkheden. Alle emails zijn voorzien van een WordPress.com stijl en logo. Wanneer je dit niet wenst, kunt u de Abonnementen module deactiveren en jouw eigen email marketing module installeren zoals Mailchimp of Aweber.

WordPress.com Stats
De meeste analytics en website statistieken zijn overweldigend en moeilijk te begrijpen. WordPress.com Stats maakt de meest populaire statistieken eenvoudig te begrijpen door middel van een duidelijke en aantrekkelijke interface.

Jetpack Stats

Publiceren
Deze module deelt automatisch jouw nieuwe berichten op onder andere Facebook, Twitter, Linkedin, en Google+. Elke auteur kan een verbinding maken zodat nieuwe berichten worden gedeeld met zijn of haar eigen social media netwerk.

Delen
Er zijn op het internet ongeveer 2,194,336 plugins voor WordPress om berichten te delen. Maar nu hebt je geen één van deze plugins nodig aangezien de deel buttons van Jetpack snel laden en gemakkelijk zijn aan te passen voor verschillende diensten. In één woord, geniaal!

Publicize-Social-Sharing-Options-Jetpack

Getegelde Galerijen
Dit is mijn favoriete onderdeel van Jetpack. Deze module maakt van jouw gewone fotogalerij een betegelde galerij met een mozaïek indeling. Onderstaand staat een voorbeeld van een dergelijke galerij.

Mobiele Thema
Het responsive design wordt steeds belangrijker voor een website. Veel mensen zoeken tegenwoordig naar websites via bijvoorbeeld de mobiele telefoon of Ipad. De Jetpack plugin biedt jouw mobiele website bezoekers een overzichtelijke en snel ladende website, wanneer je gebruik maakt van de “Mobiele Thema” module. Je kunt zelfs het mobile thema geheel naar wens stijlen, zodat deze de look en feel heeft van jouw “normale” website heeft.

Photon
Een andere gave functie is “Photon”, deze laadt de afbeeldingen van jouw website vanuit de super snelle, wereldwijde WordPress.com cloud omgeving (CDN).

Photon Jetpack

Dit resulteert in een vermindering van de belasting van jouw webserver en het sneller laden van afbeeldingen voor jouw website bezoekers. Een kleine kanttekening is dat deze functie vrij technisch is, het is dus raadzaam dat je de Photon documentatie zorgvuldig doorleest.

Waarom ik de Jetpack plugin aanbeveel

Er zijn zoveel verschillende WordPress plugins beschikbaar op het internet waardoor het moeilijk is om te weten welke je nu moet gebruiken en of de plugins samenwerken. Jetpack bundelt een aantal geweldige functies samen en ze maken allemaal deel uit van dezelfde plugin, je kunt er dus zeker van zijn dat ze samenwerken.

Jetpack is ontwikkeld door Automattic, dit is hetzelfde bedrijf dat achter WordPress.com zit en die zwaar bijdraagt aan de WordPress software. De code is van hoge kwaliteit, de ontwikkelaars luisteren naar feedback van de gebruikers en schenken veel aandacht aan de behoeften van WordPress gebruikers.

Je kunt zonder moeite ondersteuning vragen voor het gebruik van de Jetpack plugin via hun community support forum of via hun officiële support kanaal. Je krijgt misschien niet direct een reactie maar uiteindelijk helpen ze jou graag bij het oplossen van jouw probleem.

Nadelen en kritieken

Geen enkele plugin is perfect, Jetpack is dat ook niet. Onderstaand volgen er enkele zaken waarvan je bewust moet zijn.

Jetpack is bekritiseerd om het feit dat het een omvangrijke plugin is vanwege de vele modules. Ook heeft Jetpack de gewoonte om automatisch nieuwe modules te activeren wanneer deze zijn toegevoegd. Je kunt ervoor zorgen dat je de grootte van de Jetpack plugin beperkt door alleen de modules te activeren die je nodig hebt. Op het moment dat de automatische activatie van de nieuwe modules je echt dwars zit (nieuwe modules worden zelden toegevoegd), dan kun je alsnog de Manual Control for Jetpack plugin installeren die dit voorkomt.

De Jetpack plugin kan soms de connectie verliezen met WordPress.com waardoor hij vreemd kan functioneren. Wanneer dit gebeurt, kun je het probleem oplossen door de plugin te ontkoppelen van WordPress.com en daarna weer opnieuw een connectie te maken.

Tot slot, hou in gedachten houden dat de Jetpack plugin gratis is en ontwikkeld door derden waar je geen controle over hebt. Ik adviseer je om gebruik te maken van de plugin om jouw website te verbeteren maar wees er niet van afhankelijk. Ook de makers van de Jetpack plugin willen geld verdienen om de rekeningen te kunnen betalen, kijk er dan ook niet raar van op als toekomstige nieuwe modules geld gaan kosten.

Eindoordeel: Jetpack voor WordPress is een waardevolle plugin voor iedere WordPress website.

Door de grote hoeveelheid aan waardevolle functies die de gratis plugin Jetpack voor WordPress.com levert is het een geweldige plugin. Helemaal als je nagaat hoeveel het zou kosten om zelf al deze functionaliteiten te implementeren. Zolang je maar bewust bent van de voor- en nadelen van de Jetpack plugin, raad ik iedereen aan om de plugin te gebruiken. Zelf gebruik ik ook de plugin voor de WordPress websites die ik ontwikkel.