WooCommerce of Magento ?

Home / Nieuws / Web-shops / WooCommerce of Magento ?
WooCommerce of Magento ?

Magento of WooCommerce : wat is de beste keuze voor je webshop?

Magento was jarenlang op eenzame hoogte in webshopland, maar nu steekt WooCommerce Magento naar de kroon. De extensie van WordPress is het eerste systeem dat een webshop biedt mét een uitgebreid cms. Eindelijk een platform waarin de combinatie webshop-website goed te maken is. De verwachting is dat WooCommerce hierdoor binnen enkele jaren de midsize webshopmarkt gaat overheersen.

Een goed cms (Content Management Systeem) binnen een webshopplatform is waardevol. Hoe mensen de Webshop beleven en het vertrouwen dat een webshop wekt, is immers grotendeels afhankelijk van de content. Tekstpagina’s met goed beeldgebruik dragen bij aan het onderscheidend vermogen van een shop. En betere content leidt weer tot meer conversie.

WooCommerce is onderdeel van WordPress

Er waren al meerdere webshopsystemen beschikbaar binnen het WordPress cms, maar onlangs nam Automattic (dit zijn de mensen achter WordPress), WooCommerce over. De ontwikkelaars van WordPress zien het dus helemaal zitten met WooCommerce. Ook buiten de WordPress-community valt WooCommerce op. De cijfers op Google Trends wijzen er zelfs duidelijk op dat WooCommerce Magento wellicht snellrt voorbij zal gaan dan verwacht in populariteit. Trouwens eBay is 100 procent eigenaar van Magento.

Google Trends bij WooCommerce

Wat maakt WooCommerce dan zo succesvol?

Er zijn een aantal redenen waarom WooCommerce zo succesvol is.

Eén helder systeem

WooCommerce zorgt ervoor dat je WordPress kunt inzetten als webshopplatform. Zo ontstaat het eerste webshopsysteem waar ook een goed cms aan hangt. Je kunt dus zowel een blog, een website starten als een webshop. Alles komt vanuit één gebruikersvriendelijk systeem en contentbeheer is makkelijk.

Koppelingen met bekende extensies is mogelijk

Het is goed mogelijk om vanuit WooCommerce koppelingen te maken met andere systemen. De ontwikkelingen binnen WordPress gaan heel hard als het hierom gaat. Een jaar geleden was er alleen een API waarmee je orders naar andere systemen kon koppelen. Inmiddels kun je ook producten, klanten, voorraden, enzovoort ontsluiten via API. De grote extensiebouwers zijn er al opgedoken. De bekende systemen die met webshops werken, willen nu ook aan WooCommerce gekoppeld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om administratiepakketten zoals Exact, om betaalproviders zoals Buckaroo, Mollie en om verzendmodules zoals Paazl.

Meertalige webshop mogelijk

WPML (WordPress Multilingual), de grootste multilanguage plugin van WordPress, heeft ook voor WooCommerce een plug-in ontwikkeld om shops meertalig te maken. Je kunt je webshop dus relatief eenvoudig multidomain, multilanguage en multicurrency opzetten om op die manier te profiteren van een groter verkoopgebied.

Licht systeem, snel op te zetten

In principe kun je met een basisinstallatie van WordPress al aan de slag met WooCommerce. Het voordeel van de combinatie WordPress-WooCommerce is de schaalbaarheid van het systeem. Mocht je webshop als een speer gaan, dan staat niets de groei in de weg, omdat er altijd doorontwikkeld kan worden op een WordPress-omgeving.

Snel op te zetten

De eenvoud van het WordPress cms gecombineerd met het brede aanbod van kwalitatief mooie templates, zorgt ervoor dat een professioneel uitziende webshop in WooCommerce relatief snel opgezet kan worden. Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor een template. Een custom made design is ook mogelijk.

SEO en WooCommerce

Yoast is de bekendste plug-in voor WordPress als het om SEO gaat. Dat deze plug-in ook beschikbaar is voor WooCommerce, betekent dat je deze tool kunt gebruiken om je content te optimaliseren en je vindbaarheid te vergroten.

Waarom WooCommerce toch nog iets beter moet worden

WooCommerce zit duidelijk -en terecht-  in de lift, maar de realiteit gebiedt ons te zeggen dat Magento het op dit moment nog niet zomaar af zal leggen tegen WooCommerce.

Op dit moment is Magento, zeker voor de grotere shops met duizenden artikelen, verdeeld over diverse categorieën, nu stabieler. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de databasestructuur van Magento beter is ingericht op grote shops dan de databasestructuur van WooCommerce. Ook zijn er vooralsnog relatief veel extensies nodig om een WooCommerce webshop goed voor de Nederlandse markt te laten werken. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met ons BTW-stelsel. En ook al maakt WooCommerce koppelingen met grote programma’s zoals Exact mogelijk, met Magento gaat dit op dit moment nog net iets makkelijker.

Glazen bol

Onze glazen bol zegt: de uitdaging voor WooCommerce (en WordPress) is om een stabiel en solide systeem te zijn. Dan kunnen ze het winnen van systemen als Magento. WooCommerce is nu qua shopfunctionaliteiten en qua inrichting op e-commerce nog niet zover, dus Magento kan nog even ademhalen. Maar als WooCommerce voor 90 procent het niveau van Magento bereikt, zullen gebruikers de voorkeur geven aan WooCommerce. De markt vraagt namelijk om één systeem. Magento heeft nog wel een kans, mits ze zich niet alleen richten op de shopfunctionaliteiten, maar ook op nieuwe mogelijkheden om content te plaatsen.

Wanneer over stappen van Magento op WooCommerce?

Als je een webshop wilt starten met veel specifieke functionaliteiten, is het absoluut niet gek om voor Magento te kiezen. Het is wel belangrijk om te weten dat Magento 2.0 eraan komt en dat dit systeem er weer heel anders uitziet dan Magento 1.9. Veel shops zullen een grote verbouwing moeten ondergaan om over te gaan van 1.9 naar 2.0. Als je voor deze keus staat, willen ik je meegeven dat naar mijn verwachting de meeste webshops over twee jaar in WooCommerce gebouwd zullen worden. Dit is voor veel webshophouders dus het moment om te investeren in een nieuw systeem.

WooCommerce of Magento tabel

Mijn eigen mening

WooCommerce is zeker voor de kleinere shops een perfecte oplossing. Een paar honderden producten gaat prima.
Of je nu een simpel product, een variabel product of zelfs een affiliate product wilt toevoegen, met WooCommerce doe je dit in één scherm en dat vind ik erg fijn.
Enige nadeel aan WordPress/WooCommerce combinatie is het updaten van plugins en de stabiliteit daarvan. Zorg er altijd voor dat je wijzigingen in plugins en themes hardcoded zijn anders is het na elke update een feestje om alles weer recht te zetten. Dit geldt ook voor vertalingen.

Met andere woorden, hou de programmatuur en de plugins up to date of laat het doen door een Expert.